Creșterea salarială, anulată de mărirea prețurilor

Creșterea salariului minim, anunțată de Guvern, creează controverse, chiar și după publicarea hotărârii adoptate de executiv. Mulți dintre cetățeni spun că majorarea nu este una reală, atâta timp cât creșterile de prețuri, din ultima perioadă, au explodat. Unii economiști sunt și ei sceptici. Folosind un simulator de calcul al salariilor, la un salariu brut, cuprins intre 1.450 si 1.900 de lei, rezultă că cei care primesc astfel de venituri ar avea de pierdut la salariul net. De exemplu, cine are acum salariul brut de 1.600 de lei incaseaza 1.167 de lei. Prin cresterea brutului la 1.900 de lei, netul ar fi de 1.162 de lei, cu 5 lei mai putin decât acum. De câștigat au cei care primesc salariul minim pe economie și care, din ianuarie ar câștiga câteva sute de lei în plus. Mulți dintre cetățeni spun, însă, că majorarea salarială nu se va imți în bugetele familiilor, deoarece, plusul de câteva zeci de lei este anulat de creșterea prețurilor, din ultima vreme.

VOX cetațeni

Profesorul universitar Vasile Popeangă a declarant, în emisiunea “Pro și Contra”, de la Radio Tg Jiu, că există riscul ca unii patroni să nu poată suporta majorările și să facă reduceri de personal.

Sinc Vasile Popeangă, prof. univ

De la 1 ianuarie, salariul brut minim va fi de 1.900 de lei, decizie luată de Guvern, după transferul contribuțiilor sociale, de la angajator, la angajat, măsură c ear fi diminuat veniturile, fără o majorare a salariului impozabil.