Creșterile masive de salarii la stat dau peste cap economia

19

Antreprenorii români sunt nemulţumiţi de ordonanţa lăcomiei. Oamenii de afaceri critică măsurile luate în ultima perioadă de Guvern şi spun că nesiguranţa fiscală va duce la scăderea investiţiilor. De asemenea, aceştia se plâng de faptul că măririle de salarii din sistemul public au dus la scăderea forţei de muncă din mediul privat. Antreprenorii spun că singurul care iese câştigător după adoptarea măsurilor fiscale este statul, nicidecum oamenii de afaceri.

Economiştii avertizează că lefurile din sectorul bugetar au crescut aproape dublu faţă de cele din firmele particulare, potrivit unui studiu. Aceasta situaţie ne aminteşte de perioada dinaintea crizei economice din 2008.

Companiile private nu ţin pasul cu statul când vine vorba despre majorările salariale. În ianuarie, lefurile bugetarilor erau cu peste 26% mai mari faţă de aceeaşi lună din anul trecut. În mediul privat, în acelaşi interval, avansul salariilor a fost mult mai mic, de 15,8 procente. Asta în timp ce, la nivelul întregii economii, creşterea anuală a fost de 18,2%.

Dar, diferenţele se văd cel mai bine atunci când discutăm despre administraţia publică. După majorările succesive din ultimii doi ani, salariile încasate de funcţionarii statului au ajuns să reprezinte 157% din media pe întreaga economie. Iar ale angajaţilor din sectorul privat, doar 94%. Să comparăm şi salariile medii ale celor două categorii: 4.609 lei pentru administraţie faţă de 2.759 lei pentru privaţi, la o medie naţională de 2.936 lei

Sursa :digi24