Ministrul lasă 30.000 gorjeni, fără permise

Peste 30.000 de gorjeni sunt discriminați, printr-un ordin al ministrului Sanatatii, care le ingradeste dreptul de a se deplasa. Persoanele cu anumite afecțiuni nu mai pot obține permis de conducere, deoarece legislația în domeniu și un ordin de ministru se bat cap în cap. Șeful Sănătății a băgat în aceeași oală, toate categoriile de afecțiuni, iar medicilor le este teamă să elibereze acte medicale.

Mii de gorjeni, conducatori auto si suferinzi de afectiuni cardiace sau de diabet zaharat sunt derutati, de noile modificări, ce le îngrădesc dreptul de a conduce. Persoanele care au un nivel al glicemiei peste o anumită valoare sau cei care au probleme cardiovasculare nu mai pot să șofeze. În încercarea de a respecta o directive europeană, ce recomandă anumite restricții, ministrul Sănătății a emis o listă, în care a inclus, la grămadă, diverse afecțiuni, care limitează dreptul de a conduce. Deși articolele de lege se refera strict la cardiacii de grupa 1 sau 1 si 2, medicii se tem acum să-și dea avizul, motiv pentru care nici persoanele cu afecțiuni minore nu mai pot obține carnet de conducere.  De exemplu, o persoana care are implantat un defibrilator, se incadreaza in prevederile ce se aplica in cazul grupei 2, adica acestea nu vor mai putea conduce autovehicule din categoriile C și D. Cu toate acestea, pacienții nu primesc documente, nici în cazul în care dețin sau vor să obțină permise pentru categoriile A și B.

Sincr  Stefan Tacu, șef Serviciu Permise

Reprezentanții Serviciului de Permise au trimis adrese, către spitale, cu categoriile de autovehicule. Medicii se tem acum sa mai elibereze documente si spun ca Ministerul Sănătății a pus pe umerii lor povara unei responsabilitati uriase.

Sincr  Lucretia Pârcălăboiu, medic-șef Endocrinologie

Unii gorjeni  spun ca  nu este corect, dar medicii vor hotara dreptul acestora de a conduce sau nu.

Vox-uri cetățeni

Permisele pot fi eliberate sau reinnoite in cazuri exceptionale, cu conditia ca solicitarea sa fie justificata printr-un aviz medical, precum si controale medicale periodice.

Sincr, Cristian Draghici, avocat

În prezent, în Gorj se află peste 14.000 de persoane in evidentele bolnavilor de diabet și alte 15.000 de persoane cu afecțiuni cardiace. Aceștia nu știu dacă mai pot conduce.