Cadre medicale din Spitalul de Urgență Târgu Jiu, amendate pentru neregulile constatate de Corpul de Control

1025

Mai multe cadre medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au fost amendate către Corpul de Control al Ministrului Sănătății ca urmare a neregulilor depistate. Printre aceștia se numără Elena Vlad, Grigore Udrescu, șeful Secției Chirurgie II, pentru pentru necunoașterea şi neaplicarea tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare, depozitare şi transport al instrumentarului către locul de utilizare, precum și Vasile Băleanu, șef al Secției Chirurgie I. Și fostul director medical al spitalului, Costinel Popescu, a fost amendat pentru pentru coordonarea necorespunzătoare a activității medicale.

O situație deosebită neobișnuită a fost depistată la Secția de dermato-venerologie. Sala de operații nu are sursă de apă sterilă și este supraaglomerată cu mobilier.
Blocul operator chirurgie generală nu respectă structura și circuitele funcționale. Examinarea pacientului și prelucrarea endoscopului între utilizări se realizează fără sursă de apă sterilă necesară clătirii finale a componentelor. La Secția Chirurgie II, instrumentarul din trusele metalice sterilizate este distribuit cu ajutorul unei pense nesterile. În cabinetul de tratamente de pe sectorul aseptic s-au identificat materiale sterile de unică folosință cu termen de valabilitate depășit de șase și șapte ani.

La spitalul din zona Pasarelă, mașina pentru transportul alimentelor nu era curățată şi dezinfectată, neputându-se face dovada ultimei dezinfecții, iar
conducătorul auto nu avea echipament de protecție corespunzător, conform normelor sanitare. De asemenea, persoana care împărțea hrana pacienților, la cele 4 secții: oncologie, boli infecțioase, psihiatrie, dermatologie, nu avea echipament de protecție adecvat, nu purta mănuși, boneta, iar la data controlului echipamentul de protecție prezenta urme vizibile de mizerie.
Persoana care a distribuit hrana nu a respectat igiena mâinilor, deoarece la chiuveta din spațiul unde se distribuie hrana nu există apă curentă caldă şi rece. Nu se respectă rația alimentară pe bolnav. Șoferul mașinii de transport alimente, un asistent și un muncitor necalificat au fost sancționați.