Certificate de situație de urgență pentru angajatorii afectați de pandemie

589

Societățile comerciale din județ, care se confruntă cu probleme generate de pandemia SARS-CoV-2, pot să solicite certificatele de situație de urgență. Este vorba despre o procedură simplă, prin accesarea platformei http://prevenire.gov.ro/ lansată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Sunt două tipuri de certificate:

  • TIP 1 (ALBASTRU) – pentru întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate (afectați de Ordonanțele Militare)
  • TIP 2 (GALBEN) – pentru înregistrarea unei diminuări a încasărilor sau veniturilor în luna martie 2020 cu un procent de minim 25% față de media încasărilor sau veniturilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Certificatele se utilizează în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități sau măsuri de sprijin, ori în relațiile comerciale. Cerea pentru eliberarea acestor certificate se obține exclusiv prin accesarea platformei menționate.