Cozile de la ghișeu, transformate în click-uri pe internet

198

Pandemia de coronavirus accelerează procesul de digitalizare a instituțiilor pentru ca oamenii să nu mai stea la cozi. Încă din martie, de când a fost decretată starea de urgență în România, instituțiile publice sunt nevoite să primească bani și documente de la cetățeni online. La Gorj, funcționarii s-au adaptat noilor vremuri, însă nu în totalitate. Cozile de la ghișee nu au dispărut, dat fiind faptul că unii gorjeni nu au acces la internet. Prefectura Gorj, spre exemplu, primește documente în format electronic de câteva luni bune și așa și răspunde.

Corina Belteu, purtător de cuvânt Prefectura Gorj

Totuși la Prefectură sunt și oameni care aduc documentele, personal, direct la ghișeu.

Corina Belteu, purtător de cuvânt Prefectura Gorj

 

Și Direcția de Venituri Publice din Târgu Jiu primește și transmite documente online. La fel se procedează și cu încasarea taxelor și impozitelor. Pentru a evita cozile la ghișeu, conducerea instituției face apel la cetățeni să achite dările către stat, online.

Mariana Budulan, director Direcția Publică de Taxe și Impozite Târgu Jiu

Funcționarii de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj au apelat și ei la această metodă. Șomerii, dar și angajatorii comunică prin intermediul internetului cu angajații. Lucrurile merg ca pe roate spune șeful instituției, care roagă oamenii să comunice, în această perioadă, online.

Romeo Chiriac, director AJOFM Gorj 

Cel mai rău la acest capitol stau primăriile din județ. Deși edilii văd cu ochi buni această inițiativă, spun că puțini cetățeni apelează la această metodă. Motivul? Nu beneficiază de tehnologia necesară. Așa se întâmplă și la Țânțăreni. Primarul Robert Ciutureanu ar vrea ca documentele să fie primite online, însă mai mulți oameni nu au această posibilitate.

Robert Ciutureanu, primar Țânțăreni

Din păcate, la nivelul țării,  mai mult de jumătate dintre funcționari nu sunt pregătiți pentru schimbare, spun specialiștii. Hârtiile și plățile făcându-se tot la ghișeu.

…………………………………………………………………………………………