Criză de vaccinuri, în sezonul gripelor

299
Cervical Cancer Vaccine

Vaccinul antigripal este, și în acest an, o problemă. Cu toate că sezonul rece s-a instalat de mult, iar spitalele înregistrează un număr mare de pacienți, victime ale virozelor și gripei, nici măcar 2% din necesarul de doze nu a ajuns în județ. Direcția de Sănătate Publică Gorj a solicitat ministerului, peste 21.000 de vaccinuri. Câte s-au primit până acum?

Vox Elena Pițian, purtător de cuvânt DSP Gorj

La cabinetele de medicină de familie nu a ajuns nici măcar o doză.

Vox Elena Pițian

Nici personalul medical din Spitalul Județean de la Târgu Jiu nu a primit necesarul de doze, pentru a se imuniza. Medicii care intră în contact cu pacienții trebuie să se vaccineze preventiv, pentru a nu pune în pericol sănătatea celor pe care îi tratează. Conducerea unității a cerut, pentru cei 1.200 de angajati, 400 de doze, însă nici acestea nu au ajuns.

Vox Tiberiu Tătaru, director Spitalul Județean Tg Jiu

Dozele de vaccin antigripal se distribuie gratuit, de medicii de familie. Cum la cabinetele acestora nu a ajuns nici un recipient cu ser imunizator, singura variantă, pentru ce care vor să se vaccineze rămân farmaciile. Pentru acestea din urmă, întârzierea distribuirii vaccinurilor este o binefacere. O doză costă în jur de 55 de lei. Sunt persoane dispuse să scoată acești bani din buzunare, deși ar trebui să beneficieze gratuit de vaccin.