Dosarul Brâncuși II

220

Dosarul pentru candidatura Ansamblului Monumentat „Calea Eroilor„ la patrimoniul UNESCO  a fost finalizat și prezentat în cadrul Universității Constantin Brancuși . În urmă cu doi ani, dosarul a fost respins de comisia internațională. Între timp, operele au fost în centrul mai multor scandaluri.  Autoritățile locale recunosc faptul că este posibilă o nouă respingere. Dosarul pwntru includerea operelor lui Brancuși în patrimoniul universal va fi înaintat, la începutul anului viitor, comisiei UNESCO, unde va fi evaluat. Ansamblul de la Tg Jiu este propus pentru a doua oară, comisiei de expertizare a monumentelor.  În 2015, comisia a dat aviz negativ, după ce dosarul a fost plin de greșeli. Unul dintre reprezentanții Institutul Național al Patrimoniului, prezent aseară la Tg Jiu, a declarat că documentația a fost modificată și s-a schimbat inclusiv titlul. 30.000 de euro au fost cheltuiţi pentru noua documentație. Chiar şi reprezentantul Primărieri Tg Jiu pe probleme de cultură, Adrian Tudor, afirmă că există posibilitatea respingerii dosarului.

Sinc. Adrian Tudor,viceprimar Tg Jiu

În ceea ce priveşte şansele de reuşită, de această dată, a proiectului, sunt foarte greu de exprimat. Operele lui Brâncuși au fost în centrul unor scandaluri, după ce au fost spălate cu jet de apă sub presiune.

Sinc.  Ştefan Balici, director Institutului de Patrimoniu

Primul dosar de candidatură a fost propus în urmă cu trei ani. Institutul Naţional al Patrimoniului a elaborat documentația, cu sprijinul reprezentanților Primăriei Tg Jiu. În anul 2015, ca urmare a referatului negativ pe care l-a primit de la Comitetul Internaţional al Monumentelor şi al Siturilor, dosarul a fost respins. Între timp, operele lui Brâncuși au fost în centrul unor scandaluri, după ce au fost spălate cu jet de apă sub presiune