DSP-urile trebuie să informeze inspectoratele școlare cu privire la situația epidemiologică

239

Până pe data de 7 septembrie Direcțiile de Sănătate Publică din țară au obligația să informeze inspectoratele școlare și comitetele pentru situații de urgență cu privire la situația epidemiologică din fiecare localitate. Aceste etape trebuie făcute pentru ca profesorii și elevii să știe pe baza cărui scenariu va începe școala pe 14 septembrie. Ministerul Sănătății a publicat, seara trecută, proiectul de ordin al ministrului care conține măsurile pe care instituția le-a propus. Documentul conține un set de principii generale. Pe lângă purtarea măștii și igienizarea în mod repetat a mâinilor, se recomandă și păstrarea distanței de 1 metru. Acolo unde nu se poate păstra se vor monta separatoare.

În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, care va informa DSP. Primul triaj zilnic ar trebui efectuat de către părinte, acasă, prin măsurarea temperaturii corporale şi aprecierea stării de sănătate a copilului, în urma căreia părintele decide prezentarea la cursuri.

Fiecare școală va identifica spaţiile de care dispune şi care pot fi folosite pentru cursuri, precum şi un spaţiu pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte. Totodată, în sălile de clasă va trebui să se asigure distanţarea fizică de un metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situaţia în care nu se poate acest lucru, și sunt necesare materiale de curăţenie, igienă şi dezinfecţie.

Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi care nu presupun efort mediu/intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice de minimum 1,5 metri, situaţie în care portul măştii nu este indicat.

Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze unitatea de învăţământ şi cabinetul medical şcolar despre fiecare caz confirmat pozitiv la elevi sau adulţi.