Fragmente din Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătății, prezentate pe Facebook: neregulile sunt grave

280

Deputatul PNL Dan Vâlceanu a prezentat, astăzi, pe pagina sa de Facebook o parte din raportul Corpului de control al Ministrului Sănătății întocmit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
La Secția de Radiologie sunt utilizate dispozitive medicale care prezintă abateri. Echipa de control a analizat și situația de la Secția de Psihiatrie, acolo unde trei pacienți au fost filmați de o angajată, fiica vitregă a managerului Spitalului, în timp ce participau la o scenă erotică. Echipa de control a stabilit că angajații au încălcat o serie reguli, au manifestat indisciplină, necunoașterea lanțului ierarhic, depășirea sau neîndeplinirea atribuțiilor și sarcinilor. Evenimentele petrecute la Secția Psihiatrie afectează grav dreptul pacientului la confidențialitate, demnitate și intimitate, se arată în raport. S-a mai constatat că numărul pacienților este prea mare față de capacitatea saloanelor.
La Compartimentul de pneumologie s-a concluzionat existența unui management medical defectuos și neactualizarea protocoalelor terapeutice.
În privința achizițiilor publice s-au depistat o serie de abateri și încălcări ale legislației în vigoare. Produsele care urmează să fie achiziționate nu sunt descrise în conformitate cu legea și niic nu se justifică modalitatea de achiziționare. Mai mult decât atât, unele contracte au fost divizate pentru a rezulta sume mai mici în vedere evitării licitațiilor.
În privința detașării unor cadre medicale pe posturi vacante s-a constatat că acest lucru s-a făcut cu încălcarea legislației. De asemenea, sporul de confidențialitate este acordat pentru 51 de angajați, într-un mod discreționar și fără o bază legală.
În raportul de control se menționează că indicatorii de performanță au valori ce nu corespund unui sistem de sănătate performant. O situație gravă se referă la președintele Consiliului de Administrație care se găsește într-o situație de conflict de interese pentru că mai ocupă alte cinci posturi. Este vorba de Valentin Popa, care este președintele Sanitas Gorj, angajat al Spitalului și consilier județean.