Obligați să restituie banii din pensia de handicap

787

Familia unei fetițe, care a primit pensie pentru handicap, a fost obligată să restituie banii primiți vreme de doi ani. Totul, după ce comisia de evaluare a schimbat gradul de handicap, însă funcționarii primăriei și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului nu s-au sesizat și nu au sistat, la timp, acordarea pensiei. Suma a fost achitată din singurul venit al familiei, pe care îl adduce în casă, tatăl micuței.  Fetiţă bolnavă de hidrocefalie şi diabet, pusă să dea banii înapoi la stat, după trei ani. Copila de 14 ani a primit pensie pentru handicapul pe care îl avea, până în anul 2014, când i s-a schimbat încadrarea, din persoană cu însoţitor, în gradul accentuat. Deşi părinţii au depus documentaţie la primărie, pensia a venit în continuare. DGASPC Gorj, spune că nu are nici un amestec şi că ei nu fac decât să constate şi să elibereze documentaţia şi că principalii vinovaţi sunt angajaţii primăriei de domiciliu.

Sincr1 Iuliana Daviţoiu, inspector DGASPC Gorj

În anul 2016, atunci când la conducerea Primăriei Turcineşti s-a instalat un nou primar, dosarul fetiţei a ajuns în atenţia funcționarilor, moment în care li s-a cerut  restituirea integrală a banilor, pe care familia i-a primit. Este vorba despre 23.000 lei. Ca să restituie banii, tatăl a mers la muncă în străinătate. Mama fetiţei spune că nu şi-a dat seama că schimbarea încadrării gradului de handicap ar duce la pierderea pensiei.

Sincr2 Silvia Eftenoiu, mama fetiţei

Primarul dă vina pe fostul contabil şi pe foştii angajaţi. Fetiţa se află în prezent la Spitalul Judeţean Gorj, unde a ajuns din cauza diabetului şi a faptului că familia are prea puţini bani, pentru a-i asigura o alimentație corectă.

Sincr 3 Lucreţia Pârcălăboiu, medic

Fetița învață în spital, atunci când este internată și nu poate merge la școală.