Pacient suspect de coronavirus, operat cu ”mâinile goale” de medicii din Târgu-Jiu. Valentin Neagu: ”Așteptăm cu emoții rezultatul testului!”

3028
foto:arhivă

Situație incredibilă la Spitalul Județean de Urgență din municipiul Târgu-Jiu. Meseria de medic este una dintre cele mai grele activități în câmpul muncii, meserie care îți ”injectează” în vene dorința de a salva cât mai multe vieți. Însă, din păcate, tot în această meserie unii doctorii se pun de multe ori pe ultimul loc, riscându-și propria sănătate. Unul dintre cei mai cunoscuți medici din Târgu-Jiu trăiește clipe de coșmar, se gândește că acasă are o familie frumoasă care îl așteaptă seară de seară, după o zi istovitoare de operații și tratamente. Este vorba despre doctorul chirurg Valentin Neagu. Acesta împreună cu echipa sa de asistenți au intrat în sala de operație, efectuând o intervenție chirurgicală unui pacient suspect de coronavirus. Operația s-a realizat într-o sală obișnuită și nu în cea pe care au pregătit-o special pentru astfel de cazuri, dar care nu a putut fi folosită printr-o decizie a conducerii unității medicale. Cu sufletul la gură și inima strânsă, medicii așteaptă rezultatul testului, sperând să fie unul negativ. Echipamentul cu care au intrat în sala de operație a fost unul banal, fiind vorba de o folie de plastic și un costum pe care l-au cumpărat dintr-un magazin din oraș. Potrivit unor surse, bărbatul operat nu avea simptome, dar era în izolare. Medicul Neagu a răbufnit, deoarece în cadrul spitalului exista o sală special amenajată chiar de către medici pentru cei care sunt infectați cu acest COVID-19, însă pacientul suspect nu a fost direcționat spre acel loc, ci plimbat cu liftul prin tot spitalul.  ”Nu am fugit de pacienți, ne-am luptat pentru viețile lor și o vom face și pe viitor. Ne intrebam cu totii daca familiile noastre, prietenii nostri, oamenii dragi vor mai fi in siguranta in acest spital”, a scris cadrul medical pe pagina sa de socializare.

Am asistat neputincios la desfiintarea, practic, a unei sectii de chirurgie, din spitalul judetean, cu 50 de paturi, 2 Sali de operatie, compartiment de chirurgie infantila si chirurgie toracica, 2 Sali pansamente, sala de mese, magazii, vestiare, camera de monitorizare a pacientilor. Au fost mutati 8 pacienti , inclusiv chirurgia infantila, pe sectia de chirugie I si 1 pacient a fost externat.
Cum s-a ajuns aici?
De mai bine de o saptamana, noi chirurgii, am facut demersuri pentru stabilirea unui compartiment izolat de restul spitalului, in care accesul sa se faca direct din exterior, sa existe un cabinet de consultatii, in care pacientul suspect sau confirmat cu Covid-19 sa fie consultat de medicul specialist, care sa decida internare in chirurgie pentru operatie (sau alta sectie) sau transfer la Boli Infectioase pentru tratament si izolare. De aici, pacientul internat, sa mearga pe cel mai scurt drum spre sala de operatie, apoi spre patul de reanimare (toate la parter, in acelasi loc).
A fost realizata alimentarea cu oxigen a salii de operatii, a 2 saloane de ATI, dotarea cu ventilatoare a 4 paturi ATI, masa de operatii, lampa de operatii, aparat de anestezie, camera decontaminare cu 3 compartimente unde se poate dezbraca in siguranta personalul de costumul de protectie, se poate face dus si apoi se poate imbraca echipamentul obisnuit de spital, cale directa spre exterior de evacuare a deseurilor contaminate, incapere de sterilizare cu pupinel destinat sterilizarii instrumentarului chirurgical metalic, campuri operatorii si halate chirurgicale sterile, de hartie, solutii dezinfectante, nebulizator de sterilizare a incaperii, camera pentru personal, etc.
A fost gandit de noi toti si acceptat unanim ca cea mai buna solutie pentru protejarea restului pacientilor din spital si a personalului medical si de curatenie. Atasam documentul cu toate semnaturile celor care au fost de acord cu aceasta solutie.
A fost prezenta conducerea spitalului si reprezentantul Consiliului judetean, la fata locului, si au apreciat solutia. Am demonstrat ca acest concept este recomandat de Colegiul American de Chirurgie.
Urmarea?
Sambata seara, a sosit o hartie de la conducerea spitalului in care era desemnata ca sala de operatii pentru pacientii suspecti sau confirmati cu Covid-19 , sala de operatii de la etajul III al blocului operator, ultimul etaj din spital, cu traseu al bolnavului infectat, prin unicul lift care deserveste intreg blocul operator (sectiile de chirurgie generala, infantila, toracica, plastica, ortopedie, urologie)
Se mentiona ca dupa operatie, pacientul va fi plasat intr-un salon la etajul III sau in sectia ATI II, comuna intregului spital.
Ieri seara a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat in izolare la domiciliu, cu fiica venita din strainatate, prezentand o urgenta chirurgicala.
Am reluat telefoanele, rugamintile, argumentele, sa se renunte la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am asteptat inca 7 ore, dupa o garda de 24 de ore, un raspuns. Tacere.
Toata lumea din biroul personal s-a acoperit de hartii si ne-a abandonat.
Asadar, am operat pacientul unde au stabilit dansii, echipati in costume achizitionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protectie pentru incaltaminte, fara camera de decontaminare, fara a putea face dus, dupa interventie.
Multumirile pacietului au fost o palida consolare.
Ne intrebam cu totii daca rezultatul testului la virus, va fi pozitiv.
Ne intrebam cu totii daca familiile noastre, prietenii nostri, oamenii dragi vor mai fi in siguranta in acest spital.
Noi ne-am facut datoria pana la capat (in dezastruoasele conditii impuse), nu am pasat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasa pentru ca terminasem programul. Inca o data, a suta, mia oara, parerea noastra nu a contat in ochii celor care decid politic problemele medicale.
Probabil dorm linistiti, la distanta de pericol, in sanul familiilor lor bine protejate, ba am primit chiar si hartie in care ni se specifica sa nu mai venim la birouri pentru nicio problema.
Ne intrebam daca la fel de nepasatori vor fi si in cazul in care in acest spital ar ajunge un membru al familiilor lor?”, se arată în postarea medicului.