Pensionarii trebuie sa depună Declarația Unica la ANAF

174

Termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice ar putea fi data de 3 iulie 2019, nu 15 martie cum era până de curând, obligativitatea depunerii acesteia privindu-i şi pe unii pensionari.

Declaraţia Unică vizează toate persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor (chirii), activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură, silvicultură  sau venituri din alte surse.
Concret, orice pensionar care obţine şi alte venituri în afara pensiei, fie că provin din activităţi agricole sau din închirierea unor imobile, ori au vândut titluri de stat etc sunt obligaţi să depună Declaraţia Unică online, în Spaţiul Privat Virtual, până la data de 31 iulie, aşa cum a propus recent Ministerul Finanţelor.

Plafonul peste care trebuie depuse aceste Declaraţii Unice este acelaşi ca şi în cazul persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale, respectiv echivalentul a 12 salarii minime brute garantate în plată (24.960 lei).   Pensionarii vor depune Declaraţia Unică dacă depăşesc acest plafon şi vor plăti obligatoriu impozitul de venit de 10% şi asigurările de sănătate, încă 10%, nemaiplătind şi contribuţia pentru pensii (25%)

Sursa:antena3