Portretul lui Ferdinand I, ascuns de comunisti

376

Biserica din Lelesti cu hramul ” Nasterea Maicii Domnului” a fost construită in anul 1920. După cativa zeci de ani de la ridicare, in 1988 ambele biserici din Lelesti au fost preluate de părintele Ioan Dănău. Acesta afirmă că nu a stiut de existenta chipului regal, care, in una dintre cele două lăcasuri de cult, a fost acoperit cu un tablou al Patriarhului. Pictura a fost acoperită, pentru a fi ascunsă de sistemul comunist, care interzicea la acea vreme ca chipurile regilor Romaniei să fie expuse.

Ioan Dănău

Cei care au ascuns portretul regelui, puteau fi pedepsiti aspru de către sistem comunist. Cu toate acestea, cetătenii si-au luat asupra lor această raspundere si au incercat să protejeze chipul fostului rege al Romaniei.

Ioan Dănău

Un bărbat in varstă de 76 de ani din Lelesti , este cel care a eliminat vopseaua de pe pereti, astfel scotand la lumină chipul regelui Ferdinand I.

Constantin Pârvulescu

De asemenea, preotul mai spune că chipul regelui a fost acoperit superficiat cu o vopsea ce nu a afectat pictura. Astfel de portrete ale fostilor regi ai Romaniei există si in biserica de la Ursăței. Această biserică a fost resfintită in anul 1926 .