Primari gorjeni, cercetați pentru mită

407

Procurorii au finalizat ancheta dupa mai bine de trei ani in dosarul cunoscut sub numele Lotul Ydail. Astfel, șapte primari din Gorj si Dolj au fost trimiși in judecată, după ce in decembrie 2015 au avut loc descinderi și rețineri in cele doua județe. Edilii sunt acuzați ca au primit in total șpăgi de 400.000 de lei pentru a acorda in mod preferențial contracte firmei de construcții din Turceni. Lista inculpaţilor trimişi în judecată este formată din Sorin Bucurescu – de la Slivileşti, Florinel Ţuilă – de la Cătunele, Mihai Calotă – de la Urdari, Adrian Mangu – de la Bărbăteşti, Ilie Pietroi – de la Aninoasa, şi Ion Gruescu, fost primar la Negomir. De exemplu, edilul localității Cătunele spune că spera la o clasare a dosarului, mai ales că nu este vinovat, spune acesta.

Florinel Țuilă

Ana Ceană, de la Melineşti, judeţul Dolj, este şi ea prinsă în lista inculpaţilor. Toţi erau sunt acuzați că şi-au primit „partea” din diversele contracte derulate în localităţile pe care le conduc de ani de zile, investiţiile în drumuri sau alte lucrări de construcţii fiind efectuate de firma din Turceni. În faţa instanţei de judecată a fost trimis şi Doru Ştefan Şandru, împuternicit la firma de construcţii „Ydail Construct” SRL, în spatele căreia s-a afla omul de afaceri Ion Iordache, fost primar al oraşului Turceni. Iniţial, în acest dosar penal au fost reţinuţi zece primari, dar în urma cercetărilor, numărul inculpaţilor s-a redus. Acuzatiile la adresa lui Constantin Podaru, fost administrator public la Rovinari au fost clasate.

Cristina Ciobanu

În decembrie 2015, la perchezițiile efectuate de anchetatori, a fost găsită o agendă la administratorul firmei care a executat lucrări în localitățile conduse de primari, pe care erau menționate diverse cifre notate în dreptul unor nume, iar bănuiala oamenilor legii a fost că cifrele ar reprezenta sume de bani oferite drept şpagă edililor pentru acele contracte de lucrări.