„Felicitări, doamna Lasconi, pentru curajul de care dați dovadă în luptele pe care le purtați cu acești oameni care vor să întruchipeze dreptatea și corectitudinea. Încă o dată, ați avut dreptate cu afirmațiile făcute. Sunt paparazzi de 15 ani, am lucrat pentru majoritatea publicațiilor din România, și vreau să cred că prin faptul că vă trimit aceste materiale, reușim să schimbăm și ceva în bine în țara asta. Nu mă deranjează, dacă veți face publice imaginile, ca și conținutul acestui mail să fie public, însă rugămintea pe care v-o adresez este să mascați adresa de mail. Tot ce vă pot spune este că aceste fotografii au fost făcute în decembrie 2024, după anularea…”
Acesta este mesajul însoțit de cele patru imagini postate de către Elena Lasconi pe 1 mai, la 20:50, care pot răsturna alegerile prezidențiale. Îi avem în prim-plan pe Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea, iar imaginile sugerează că aceștia s-au întâlnit în aceeași seară, în decembrie, anul trecut, după anularea alegerilor prezidențiale.
„În spiritul adevărului, cred că avem cu toții nevoie de niște explicații pentru aceste fotografii.” – a transmis Elena Lasconi, fără să mai adauge alte detalii.

La mai puțin de o oră după, într-un live pe rețelele de socializare, Victor Ponta s-a jurat cu mâna pe Biblie, așa cum i-a cerut Elena Lasconi lui Nicușor Dan cu o seară în urmă, că fotografiile sunt false și că nu s-a întâlnit niciodată cu Nicușor Dan în privat, iar singurele momente în care s-a intersectat cu acesta a fost doar în cadre oficiale.
De asemenea, singurele întâlniri avute cu Florian Coldea au fost doar atunci când era prim-ministru și Coldea director adjunct.
Victor Ponta și alte trusturi de presă au declarat că Elena Lasconi și-a închis telefonul după ce a postat imaginile.
Într-o conferință de presă susținută la 22:30, Nicușor Dan a susținut că imaginile sunt „ un fake grosolan” și că singurul moment în care s-a întâlnit cu Florian Coldea a fost prin anul 2016, de ziua Națională a Franței, în care doar s-au salutat.
Nicușor Dan a mai adus aminte de mai multe campanii de denigrare la adresa lui: pliantul fals cu fostul președinte Klaus Iohannis, atacuri cu sute de mii de conturi din Indonezia, Thailanda, Brazilia și multe alte țări pe conturile oficiale ale candidatului independent, și susține că o să existe un răspuns pentru toate acestea.
Există speculații cum că ar exista și o filmare, nu doar aceste fotografii.
Atât Nicușor Dan cât și Victor Ponta au anunțat că vor face plângeri penale la prima oră a dimineții împotriva Elenei Lasconi pentru imaginile postate. De asemenea, ambii candidați au declarat că tot ceea ce face Elena Lasconi este „jocul sistemului” și că îl ajută pe Crin Antonescu pentru a se califica în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai.
Cert este că aceste imagini pot avea un impact major asupra intenției de vot până la momentul când se va soluționa acest caz. Prima secție de votare din străinătate s-a deschis în Auckland, Noua Zeelandă, pe 1 mai, la ora 22:00 (ora României), cu doar o oră și 10 minute după publicarea mesajului Elenei Lasconi.
Pe rețelele sociale au apărut tot mai multe teorii conform cărora imaginile sunt trucate:
- oglinzile de la mașina personală a lui Nicușor Dan din imagini sunt albe, iar în realitate, acestea sunt negre,
- imaginile sunt de o calitate scăzută și sunt ușor de trucat
- vegetația este identică, la pixel, în mai multe imagini, deși fotografiile sunt realizate în momente diferite ale serii.
Un mod de a afla mai multe detalii despre legitimitatea imaginilor este setul de metadate EXIF (Exchangeable Image File Format). Aceste date aflate în fiecare imagine ne pot oferi mai multe detalii, printre care modelul camerei sau telefonului cu care a fost realizată fotografia și data și ora exactă când s-a întâmplat acest lucru. Având aceste informații, se poate dovedi dacă Nicușor Dan, Victor Ponta și Florian Coldea s-au întâlnit în aceeași seară, în același loc.
Acesta este un caz de o gravitate ridicată, ce trebuie să fie prioritate zero pentru instituțiile abilitate, mai ales că România a trecut, nu cu mult timp în urmă, prin anularea unui tur de alegeri prezidențiale.